Orkisz Sposób przyrządzania:

Grubo kruszony kaszę czy ziarno całe gotujemy tak jak każdą kaszę  przez około 20-30 minut. Jeżeli się go namoczy wcześniej  – szybciej się ugotuje .
Gotujemy bez dodatku soli ,  dodaje 1/2 łyżki masła, wtedy po ugotowaniu można go spożywać na słodko z miodem , konfiturami , z mlekiem na śniadanie.
Lub można wykorzystywać  jako dodatek do  drugiego dania zamiast  ryżu czy ziemniaków.
Orkisz po ugotowaniu można w lodówce przechowywać przez 7 dni

zensz

Kasza manna z orkiszu – szybkie danie

Na zagotowana wodę wsypujemy kasze manną orkiszową  stale mieszając ( ilość wg uznania  i gęstości). Gotować 2-3 minuty. Można dodać łyżkę masła  lub smalczyku ze skwarkami, posolić do smaku.

Chleb na zakwasie z SAMOPSZY  – na mące EKO

Chleb z samopszy na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i mąki z samopszy.

Samopsza jest uważana za przodka wszystkich pszenic uprawnych w tym orkiszu.
Od roku uprawiamy orkisz w naszym gospodarstwie ekologicznym samopszę  polecam z niej kasże  i mąki.

Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej, a mąka z samopszy jest jakościowo lepsza niż mąka orkiszowa!

– Pieczywo jest lekkie, charakteryzuje się delikatnie żółtym miąższem i lekko orzechowym smakiem.
– Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
– Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.
– Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
– Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.
– Samopsza charakteryzuje się także przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów.
– Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Skład:
– mąka z samopszy [EKO]
– woda źródlana
–  mozna dosdać make orkiszową [EKO]
– sól
– zakwas
– czas leniwie płynący 24h

Biblia wspomina o nim w kilku miejscach (Wj 9, 32; Iż 28,25; Ez 4,9). W XIX w. został wyparty przez  wydajniejszą pszenicę. Dzięki ponownemu odkryciu nauk świetej Hildegardy do łask wróciło również to chwalone przez nią zboże. Orkisz jest w medycynie Hildegardy najważniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Święta pisze o nim tak:…jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. A dalej: …wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco łagodniej, niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.

Jednym słowem, orkisz w jakiejkolwiek formie, czy jako chleb czy też jako potrawa gotowana, jest dobry i wspomaga trawienie.Dzięki współczesnym badaniom naukowym dziś już wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6).Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat (rodanid) – ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że obecnie odmian orkiszu na rynku jest wiele, ale tylko pięć z nich ma opisywane przez Hildegardę właściwości (subtilitet). Są to odmiany najczystsze, czyli bez domieszek: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Mówiąc inaczej – tylko te pięć odmian to prawdziwy orkisz, reszta jest nim tylko z nazwy. W celu zwiększenia jego wydajności i odporności na sztuczne nawozy przez lata próbowano łączyć go – w różnych proporcjach – z pszenicą. W efekcie powstawało zboże wprawdzie wydajniejsze, ale nie będące już zachwalanym przez Hildegardę prawdziwym orkiszem. Kupując orkisz czy orkiszowe produkty zawsze, o ile to możliwe, sprawdzajmy źródło jego pochodzenia. Fakt, że na etykiecie kupowanego produktu istnieje zastrzeżenie o posiadaniu przez niego certyfikatu ekologicznego nie rozstrzyga, niestety, z jaką odmianą mamy do czynienia. Certyfikat taki oznacza, że produkt powstał w czystej ekologicznie strefie lub gospodarstwie ekologicznym, że przy jego produkcji nie używano nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin oraz że produkt nie zawiera sztucznych dodatków (barwniki, aromaty, konserwanty itd.). To wszystko jest, oczywiście, bardzo ważne, ale w przypadku orkiszu nie decyduje o jakości produktu. Najważniejsza jest odmiana zboża, a więc to, czy w ogóle jest orkiszem! Tego, niestety, instytucje wydające certyfikaty nie sprawdzają.

Praktyka terapeutów stosujących dietę Hildegardy potwierdza, że orkisz jest uniwersalnym środkiem sprawdzającym się wręcz doskonale przy leczeniu czy wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce wszelkich chorób. Tysiącom ludzi przyniósł siłę i zdrowie w sytuacjach, wydawałoby się, bez wyjścia.